2011. augusztus 17., szerda

Hogyan csapják be a telekvásárlókat Budakeszin?

Telket vennél? Budakeszin? Jól teszed ha utánajársz mindennek!

A Budakeszin telket vásárolni szándékozókat az az egyszerű módszer védheti meg a becsapás ellen, ha utána járnak annak, amit az eladó mond - és persze nem csupán annak. Például: ha kinéznek a falu határában egy telket, ahol találnak egy fatáblára felfirkált telefonszámot, hívják föl nyugodtan és meg fogják tudni, hogy a telket 10000 HUF / nm árra tartják, mert GKSZ3 (iparterület) minősítésű.



Hol itt a hazugság?

Ott, hogy a telek nem GKSZ3 minősítésű. Persze az eladó elég rafkós és nem azt fogja mondani, ami a táblára van írva, hogy a telek már most is GKSZ3, hanem azt, hogy a "település rendezési tervében" már így szerepel (figyeljünk a részletekre!). 

A változások haszonélvezői

Természetesen a jelenlegi tulajdonosnak az az érdeke, hogy a telekből, amit ő még Ma1 (mezőgazdasági) besorolású telekként (fele ennyiért) vett meg, mielőbb GKSZ3 legyen. Mindent el is követnek ennek érdekében és évek óta nyomást gyakorolnak az önkormányzatra, hogy az átminősítést megtörténjen - amit az önkormányzat nem akar... miért?

Hol van a gond?

A probléma azzal van, hogy mindez törvényellenes. A kérdéses terület ugyanis talán nem beépíthető. Lehet, hogy az önkormányzat eleve törvényellenesen minősítené át a területet? Érdemes lenne ennek is utánakérdezni. De ha a törvénysértést még mondjuk el is bírná a vásárló arcbőre vagy lelkiismerete, van egy másik probléma is: a telkek árvízveszélyes, nedves területen vannak. Aki tehát itt építkezik, számolhat a természeti károk veszélyével. Tehát a mezőgazdasági terület éppen ezért volt ilyen besoroláson és a jelenlegi állapota szerint nem is volna átminősíthető, mivel árvízvédelmi terület. Emellett pedig még számos egyéb ok miatt sem minősítheti át az önkormányzat törvényesen: például azért sem, mert helyi természetvédelmi terület.

Vegyek telket?

Telket venni persze lehet, de az eladó megpróbál majd meggyőzni, hogy mezőgazdasági céllal ne akarjak vásárolni errefelé - nyilván, hiszen ő nagyon jól akar járni és inkább hagyja évekig kallódni a földjét, spekulál, hazudozik, becsapja a vevőt és okoskodik sem minthogy eladná esetleg nyomottabb áron a mezőgazdasági vagy természetvédelmi hasznosításon kívül másra nemigen alkalmas földjét, telkét, birtokát...

Gondold át alaposan, ha telket akarsz venni Budakeszin: nem omlik-e össze az épület, amit fölépítesz, nem önti-e el az árvíz egy csapadékos tavaszon, nem jön-e egy hivatalos közeg és dózeroltatja le az egész kócerájodat - mert késő lesz akkor szembesülnöd ezekkel, amikor megtörténik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése