Budakeszi természeti értékei

Szeretem a hazámat és a Budai régió szülőföldem is - különösen fontosak számomra ezek a helyek: a szűk völgyek, apró magaslatok, elzárt katlanok, hűvös sziklaoldalak, megannyi fölfedezni való, apró részlet, amitől ez a táj igazán egyedi. Soha nem lesz unalmas számtalan mikroklímájával, hangulatával és eredetiségével.


A budakeszi-medence
Budakeszi mamutfenyők
Bodzás árok madártávlatból


Hiányzik az érték kataszter


Nem tudunk szakmailag alátámasztott adatokkal szolgálni a természeti értékek kapcsán: egyedül madártani felmérés készült (illetve madártani monitoring adataink vannak), leginkább Schmidt Egontól. Sem a fauna sem a flóra kapcsán nem készült értékkataszter. Régebbi adatok állnak rendelkezésre, de a monitoring hiányában ezek is kérdőjelesek. Mindez kedvez a helyi erdészetnek és befektetőknek - de nem igazán érthető, hogy a Nemzeti Park vagy a területkezelő, vagy a tulajdonos, miért nem szorgalmazza a monitoring felméréseket illetve részletes értékkataszterek fölvételét.

Budakeszi egyik vonzereje a viszonylagos természetessége. A löszvölgyek, sziklakibúvások, hűvös katlanok, mohaszőnyeggel borított sziklatetők, dolomitos gyepek, ősöreg erdők - az egész budai régió tele van efféle apró csodákkal. Budakeszi környékén változatos a táj és akinek van rá szeme, észreveszi a különleges helyeket. A Mária szurdok, a Nádas tó, a Hosszúhajtás völgy, Hideg-völgy, Bodzás árok: mind más-más miatt értékes és érdekes, de mást jelent az "értékes" fogalma az egyszerű embernek és egészen mást  az erdész számára. Van egy arborétumunk is - sajnos rossz kezekben és ugyanezt mondhatjuk el a környező erdőkről is: az erdészet nem képes szemléletváltásra. Azok a gyönyörű erdők, ahol mi szívesen kirándulunk és pihenünk a templomi csöndben, amit legföljebb a lombzúgás és a madárének tör meg - az erdész számára faanyag köbmétert jelentenek, esetleg vadásztatási lehetőséget. Befektetők járják a környéket és zöldmezős beruházásokhoz keresnek szabad teret.

A személyes kötődés illetve érdeklődés miatt, ezen a terjedelmes témán belül is, külön figyelmet fordítok a Bodzás-árokra - de nem azért, mintha ez lenne a legfigyelemreméltóbb terület errefelé. A Bodzás árok fontosságát ökológiai szerepe adja, így tehát éppen megvédése érdekében kell ismertté és látogatottá tenni, mielőtt más irányban elkötelezett üzleti érdekek áldozatává válik.

Fájó szívvel kell látnom, hogy mindez a ritka gazdagság hogyan veszik el, hogyan szürkül napról-napra azoknak a kezén, akiknek az volna a dolguk, hogy értő szemmel lássák és ápolják ezt a rengeteg kincset, amit rájuk bíztak. Ebből a szempontból különösen hátrányos az a tény, hogy a Bodzás árok illetve a völgy, amelyen átfolyik, ha lehet még a többi területhez viszonyítva is a legkevésbé ismert - ennek a hátránynak a lefaragásáért is mindent elkövetek, ami jelenlegi kereteim között lehetséges.

Ha Ön egyetért törekvéseimmel, kérem segítsen azzal, hogy az alábbi kérdőívet kitölti!