Mi a Wetland Centre?

A vizes élőhelyeket a Ramsar egyezmény nemzetközi szinten, globális érdekből, védelemre jelöli ki. A Wetland Center annyiban kapcsolódik ehhez, hogy a terület megóvására és fenntartására üzleti vállalkozás formájában működik. Alapvetően oktató, szemléletformáló céllal és a tudomány és a természetvédelem szolgálatában állva, önfenntartó módon működő intézményről van tehát szó, amely politikai áramlatok, korszellem vagy egyéb változások ellenére is képes ellátni az élőhely fennmaradásához szükséges feladatokat.

Az általam tervezett hasonló intézmény és egy terület megmentése - erről szól ez a blog. A budakeszi wetland center tervének és ötletének leírását a Sambucus Wetland Center oldalon dokumentáltam, illetve döntéshozók elé tártam Budakeszin.

Itt is közreadom a két (kezdetleges és vázlatos) tervet: 
Látványterv     Szöveges kiegészítés 

A Wetland Center ötlete Sir Peter Scott-tól ered. Ő alapította az első ilyen intézményt slimbridge-i Wildfawl and Wetland Trust néven. Jelenleg Angliában kilenc WWT által támogatott látogatóközpont működik, az első ilyen intézmény jelenleg 325 hektáros területen terül el (csak összehasonlítás végett: a kérdéses budakeszi terület körülbelül 40 ha).


A Wetland Conservation and Visitor Center-ről írt cikk letölthető innen: