2011. január 4., kedd

A "hegymozgató" önkormányzat

Még november végén, volt alkalmam megnézni a Bodzás védett szakaszának felső határát, egy rövid kirándulás keretében. Esett az eső és minden csupa víz volt, ráadásul a hely, ahová sikerült bejutnom egy sűrű dzsinzsás. Viszont eléggé egyértelmű volt a helyzet.

Ellopták a védett területet!
bűntény a szennyvíztelep kerítése mentén

Amit a térkép alapján illetve az előző terepbejáráskor sejtettem, az megerősítést nyert: a szennyvíztisztító üzem telekhatára néhány száz méterrel lejjebb "lett tolva" - és talán csupán véletlen, hogy a túlsó parton pont így létesülhetett egy nagyobb területű ipari telek. A lóláb nagyonis kilóg: a régi telekhatár merőleges volt a patak medrére. Az új telekhatárt egy kerítés jelzi, amely egy darabig a régi kerítés vonalával párhuzamosan halad, majd, amikor a patakot majdnem eléri (kb 4 méterre közelíti meg) kb 50 méteren át, a patakkal párhuzamosan fut. Tehát, a helyi védettségi rendeletben szereplő meghatározás alapján (miszerint a védett terület felső határa a szennyvíztisztító üzem kerítésének vonala, ahol a patak elhagyja a telket) a védett terület jó 100-150 méterrel délebbre kezdődik jelenleg.

Ennek mindenképpen szerettem volna utánajárni, mert még hasznos lehet egy ilyen információ, különösen ha sikerül nyomára bukkanni építési engedélyek, stb. formájában. De ennél sokkal sürgetőbbnek tűnt összeírni azokat az érveket, amelyek miatt Budakeszinek meg kell oldania a csapadékvíznek a Bodzásba törénő elvezetését és az árok szárasztó kialakításának megszüntetését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése