2012. január 28., szombat

Budakeszi mérleg: 2011

2011-ben még abban reménykedtünk, hogy véget ér, ami évtizedek óta zajlott Budakeszin, és az új önkormányzat majd többet fog tenni a városért és lakóiért, minthogy csak spekulál és ügyeskedik és semmin sem változtat, csak az adósság mértékén, azon is növekvő irányban.


Választások után a csalódás sokkja

Azt gondoltuk, hogy a város vezetése végre belátta, hogy merre kell vezetnie a várost, amely szinte csodával határosan, szerencsére megmaradt kisvárosnak - annak minden bájával és bajával. A választások idején azt gondoltuk (már tudjuk, hogy a sok hazugságot hallgatva), hogy igen: végre valaki belátta, hogy Budakeszi számára ez az egyetlen járható út és nem Budaörsöt kell követnünk, hanem végre rá kell lépni arra az útra, amit adottságai, szerencsés fekvése, rendkívüli természeti környezete tálcán kínál a város számára.

De nem ez történt! A városvezetés a várost övező zöld területeket telekspekulációs ügyletek tárgyává teszi és mindeközben tovább hangoztatja az üres, semmitmondó és hazug jelszavakat a kisvárosias fejlődésről.

Miért hazug és semmitmondó?

Mert ahhoz, hogy Budakeszi kisváros maradhasson, célirányos beruházásokra és gazdasági fejlesztésekre volna szükség, amelyeket lehetetlen ad hoc elképzelésekkel, telekeladásokból vagy véletlenszerű, rövidtávon vagy helyileg érdekkorlátozott, visszafogott befektetői tőkéből finanszírozni. A megindult fejlesztések láttán pedig nem a kisvárosi jelleg erősödését láthatjuk, hanem éppen a nagyon is kerülendő budaörsi példa megvalósulását.

Városvezetés szemben a városlakókkal és az egyetemes emberi értékekkel

Budakeszi mostani városvezetése a lakosság igényeitől független utat akar járni - annyira, hogy a lakosságot meg sem hallgatja. Ehelyett inkább néhány mefisztói pókerjátékos játékasztalává teszi a várost, akik bár kevesen vannak, ám annál befolyásosabbak. Így aztán mindennemű jövőképet és átgondolt elképzelést nélkülöző, elvtelen és értelmetlen intézkedések születnek és növelik a város adósságait - csak a pókerjátékosok járnak jól, mindenki más megszenvedi.

Úgy hallottuk, hogy Budakeszi városvezetése készül felszámolni a természetvédelmi területeit, hogy néhány telektulajdonos kedvében járjon - ki tudja, milyen érdektől vezettetve, a hatályos magyar törvényekkel szembe menve! Ipartelepet kívánnak létesíteni a város mellett és szemétlerakó telepet; feltáró utat építeni a Pilisi Parkerdő tervei számára és új szennyvíztisztító üzemet akarnak létesíteni, hogy egy helyi érdekcsoportnak kedvezzenek. Mindezt pedig természetesen letagadják - csak éppenséggel a mérleg másik serpenyőjében nincsen semmi!

Hiszen, ha igaz volna, hogy kisvárosias, zöldturisztikai beruházásokkal támogatott gazdaságot fejlesztene a városvezetés, akkor ilyen jellegű beruházások indulnának el. Olyan tervekről olvashatnánk, amelyek turistaházak, zöld nevelési központ, bicikli út, lovas-centrum létesítéséről szólnak - ehelyett vannak azok a tervek, amelyek a parkerdő gazdaságot kiszolgáló feltáró útról és az új szennyvíztisztítóról születtek, vagy a természeti értékek beépítését célozzák.

Kisvárosi fejlődés?

Hogyan lesz Budakeszinek turisztikai alapú gazdasági fellendülése és hogyan marad kisvárosi jellegű település, ha olyan terv egyetlen egy sincsen a vezetőség előtt, ami turisztikai célpontok létesítéséről, a kisvárosi jelleg erősítéséről, a zöldterületek megóvásáról szólna?

Ez a kép a város fölött, a Vadasparkot megkerülő völgyet ábrázolja. Ezen keresztül építené a Pilisi Parkerdő a feltáró utat, amit a Vadaspark autóforgalmának rendezése miatt terveznek - csakhogy a város cinkossága nélkül, egyedül nem tudják keresztülvinni - a Budai Tájvédelmi Körzet védett területét még csak-csak beáldozná az erdészet ezért a célért, de a város területeire nem tudják rátenni a kezüket.



2005-ben az önkormányzat árokásó géppel kiásatta a Bodzás árok medrét, tönkretéve ezzel az élő vízfolyást, kidöntögetve a bodzaerdőt és árvizet szabadítva a budatétényi Rózsavölgyre.

A Bodzás árok menti védett területből már így is lecsippentettek 200 nm körüli darabot, ahol a helyi vállalkozó parkolót létesített - nem nehéz megjósolni, hogy mi vár a telekspekuláció révén átminősített telkek mellett húzódó védett terület megmaradt részeire!   

A település szerkezeti terv alábbi változatán látható: a vastag, egybefüggő piros vonal a tervezett feltáró út nyomvonalát mutatja. A városvezetés minden további nélkül szívesen belefojtja a teljes Budakeszit az autóforgalom okozta légszennyezésbe a Pilisi Parkerdő kedvéért - de mit kap cserébe?

A Bodzás árok megmentéséértA FaceBook-on


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése