2012. október 18., csütörtök

A Bodzás árok telektulajdonosai

A 2011-ben tartott lakossági fórum egy témája a telektulajdonosok és a város közötti ellentét volt.


A telektulajdonosok elvárásai érthetőek. Ők minél több pénzt akarnak kapni a telkeikért. Csakhogy már a kárpótlási eljárás során is sérült a helyi természetvédelmi rendelet. A kárpótlás során a védett terület környékén lévő telkeket osztották szét, ráadásul nagyon drágán. Emellett az önkormányzat akkor is és azóta is azt az ígéretet erősítgeti, hogy a telkeket belterületbe fogják vonni és átminősítik mezőgazdasági besorolásúból iparterületté.

Ezt az ígéretet csak akkor tarthatnák be, ha beáldoznák a védett területet.

A tulajdonosok (mint a lenti videóból ez kiderül) midenáron ragaszkodnak a jelenlegi építészeti tanácsnok-képviselő (mellesleg Zsámbék főépítésze) Bánhidi László kampányígéretéhez, aki ezt az átminősítést és belterületbe vonást maga is megismételte. 

A probléma alapvetően mégiscsak az, hogy a védett terület 1980 óta élvez természetvédelmi oltalmat. Vagyis az ominózus ígérgetések idején már régen védett volt: a kárpótlási folyamat kezdetekor majdnem éppen tíz év óta. Lehetetlen tehát a tulajdonosok felháborodása, akik úgy tesznek, mintha a védettség ténye valami újdonság volna.

Ami ebből mostanra kialakult, komoly érzelmeket kelt: nemigen látszik megoldás, ráadásul a helyzetet nehezíti a helyi önkormányzat hozzáállása, amely kizárólag saját népszerűségének megtartásáért hajlandó erőfeszítéseket tenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése