2014. május 26., hétfő

Semmi sincsen ingyen

A budakeszi városvezetés ünnepelteti városfejlesztésnek csúfolt beruházási kezdeményezését, ami voltaképpen a pénzkidobás magasiskolája. Az "Uniós források elköltése mindenáron" nem feltétlenül pozitív politika.

Honnan  van a pénz?



Vajon hányan gondolkodtak el azon, hogy honnan van a vissza nem térítendő támogatás pénzalapja? Ki vette fáradtságot (ha nem gazdasági szakember), hogy az Uniós támogatások kiapadhatatlannak tetsző forrásait kutassa és utána nézzen, hogy mikor és hogyan fizette meg (vagy fizeti meg a jövőben)  Magyarország mindannak az árát, amit önkormányzatok vagy állami cégek milliárdos tételben eltapsolnak. Legtöbbször még azon sem gondolkodik el senki, hogy ezek a pénzösszegek milyen értelmetlen célokat szolgálnak általában. 

Budakeszi városvezetése a zöldterületek ellen


Megkérdőjelezni a források célirányosságát szinte nem is kihagyható olyan esetekben, amikor láthatóan káros következményekkel járó projektek valósulnak meg és sérülnek az emberi jogok, az Uniós (és általános) közösségi elvek és szabályok egy része és a helyi törvények. Kétséges, hogy az Európai Unió átgondolatlan, szakmailag elmarasztalható beruházásokat támogatna, különösen természetkárosítással súlyosbított esetekben, mint amilyen a budakeszi szennyvíztisztító projekt.  

Politikai kérdés?


A városvezetés szakmailag kritikus, sőt elhibázott beruházással mutatja meg a város fejlődése iránti elkötelezettségét és mindenkit, aki a szakmailag hibás elképzelést támadni merészeli (akár a természetvédelem oldaláról is) azt politikai ellenfelének tekinti. Külön elemzést érdemelne a városvezetés politikai köntösbe burkolt elzárkózása minden elől, ami civil. Szakmai vagy honpolgári véleményeket nem meghallgatni és azzal kukába dobni, hogy ezek csupán politikai támadások, mindennél jobban árulkodik a városvezetés hozzáállásáról és alkalmatlanságáról. 

Indul a Bengázer


A Bodzás árok mentén fektetik a szennyvízvezetéket. Megkezdődött az összes tiltakozásunk és figyelmeztetésünk ellenére jól eltervezett természetkárosító városterjeszkedés első lépése. Ez persze nem az utolsó lépés lesz. A Pilisi Parkerdő Zrt és a Budakeszi városvezetés erősen abba az irányba munkálkodik, hogy az M0-ás nyugati szakaszát a felszínen vezessék - noha a tervező szerint a földben vezetett nyomvonal olcsóbb volna. A Pilisi Parkerdő és a helyi önkormányzat a teleküzletek miatt érdekelt a felszíni nyomvonal megvalósulásában - és nem mondtak le a budakeszit elkerülő út megépítéséről sem (így már két nagy forgalmú út szennyezné budakeszi levegőjét). 

Néhány kép a munkafolyamatról:

Ez a földút vezet budakeszire: ez alá fektetik a szennyvízvezetéket és ide tervezik a bekötőutat







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése