2014. augusztus 18., hétfő

Elázott építkezés

2014 08 10 - a Bodzás árok védett területére érkeztek a csővezeték fektetéssel:
előkészület az árokásáshoz a növényzet kiirtása

2014 08 15 - megérkezik a csővezeték is

Jó anyag lenne a KEOP pályázati forrásból létesülő új telephelyre épített szennyvíztisztító ügye arra, hogy kielemezzük a városvezetés hozzá nem értését és arroganciáját, amivel elutasít minden javaslatot és szakmai észrevételt. De z sehová sem vezet: az önkormányzati képviselők pozíció-féltése nem mentség a hibákra és nem hárítja el az azokból fakadó károkat.

A civil naivitás


A naivitás gyakran együtt jár a civil kezdeményezésekkel. De mi ment meg a hatalmi pozícióban lévők "naivitásától"? Vagy ez nem is naivitás? 

Június elején az alábbi képeket készítettem. Ekkor még a patak, az építkezés melletti szakaszán, érintetlen volt. Akik ismerik ezt a helyet azok tudják, hogy itt szűkül be a völgytalp annyira, hogy még kis vízállás mellett is a patak tulajdonképpen elhagyja a medrét. 

Ezt a kiöntési hajlamot erősen növeli két áteresz, melyek az egyetlen beközelítési útvonal alatt és mögött vannak. Ezek eltömődése gyakori, kitisztítani az egyiket gyakorlatilag nem lehet, a másik pedig szűk ahhoz, hogy nagyobb vízmennyiséget átengedjen. 


szennyvízvezeték fektetés nyomai
 a nyugati parton

az építési terület májusban
- még járható 

az egyik szűkre méretezett áteresz,
egy rögtönzött, átmeneti "híddal"


Azt, hogy miért kell a környék egyik leggyönyörűbb (ha nem a leggyönyörűbb) vidékét tönkretenni egy ilyen építkezéssel, nehéz megérteni - főleg ha tudjuk azt is, hogy az egész fölösleges

A könyörtelen valóság


Naivitás volna a legszebb terület tönkretételével előhozakodni? 

Az viszont nem naivitás, ha megemlítjük az egyszerű tényt (ami a helyiek előtt evidencia), hogy ezt a területet a nyári záporok el szokták árasztani. Más kérdés, hogyha figyelmeztettük volna a tervezőket a fenyegető veszélyre, akkor csak legyintettek volna.

A valóság mégis az, hogyha itt valaki építkezni akar, akkor mindenek előtt biztosítania kell a víz szabad áramlását és lejutását a területről - különben úgy jár majd, mint az elhamarkodott, sietős építkezés kivitelezője. Abból kiindulni, hogy a patakban alig csörgedezik valamicske víz, jó nagy ostobaság: záporok idején 2400 ha terület felszíni vizeit vezeti el ez a kis patak. Talán az építkezés dolgozói már sejtik, hogy ez mit jelent.

Árvízi terület


Az önkormányzat még mindig homokba dugja a fejét: azt a tényt, hogy a városvezetés által újabban bekebelezésre szánt természetes táj (a Bodzás árok völgytalpi része), árvízi terület (és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy eddig ezért nem került beépítésre) minden jelzés ellenére továbbra is figyelmen kívül hagyják.   

megkésett mederrendezés
fölkészülni utólag is jobb, mint sehogyan sem

megkotorták a hátsó átereszt is - bár ezt egészen el kellene bontani,
hogy ne okozzon problémát - az üzemet pedig nem ide kellett volna építeni...
Az építési területre betört víz járhatatlanná tette a talajt










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése